دوره 6، شماره 1 - ( Jan-March 1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 33-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamidi H, Jahanshhi M. An Approach to Management of Health Care and Medical Diagnosis Using of a Hybrid Disease Diagnosis System. JCHR 2017; 6 (1) :18-33
حمیدی حجت اله، جهانشاهی مریم. رویکردی برای مدیریت سلامت و تشخیص پزشکی با استفاده از یک سیستم بیماری تشخیص ترکیبی . مجله تحقیقات سلامت. 1395; 6 (1) :18-33

1- گروه فناوری اطلاعات، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی، تهران، ایران ، h_hamidi@kntu.ac.ir
2- گروه فناوری اطلاعات، دانشکده مهندسی صنایع، دانشگاه صنعتی خواجه نصیر طوسی، تهران، ایران

زمینه: در این مقاله، به منظور ساده­سازی تبادل اطلاعات در فرایند تشخیص پزشکی و بدون نیاز به حضور فیزیکی متخصصان پزشکی، از عامل­های نرم­افزاری استفاده شده است. هدف از استفاده از عامل­ها، اجازه برقراری تبادل اطلاعات بطورخودکار میان متخصصین پزشکی در حوزه­های متفاوت می­باشد.

روش: این مقاله  یک ساختار ترکیبی برای تشخیص بیماری ارائه داده و از یک روش رایانش نرم، جهت ایجاد یک پایگاه اطلاعات پزشکی استفاده می­کند. این سیستم بر پایه توانایی های شبکه های عصبی مصنوعی، منطق فازی و الگوریتم ژنتیک ارائه شده، که برای پوشش ضعف های یکدیگر با هم ترکیب می شوند. برای تمام عامل­ها در یک سیستم، ورودی علائم بیماری و خروجی، تشخیص بیماری می­باشد.

یافته­ها: نتایج آزمایشات بر روی پایگاه داده سرطان سینه نشان داده شده است. برای بررسی الگوریتم یادگیری ترکیبی و مقایسه آن با دیگر روشها، ۶۹۹ نمونه در هر آزمایش بررسی شدند که در آن ۶۰٪ برای آموزش ، ۲۰٪ برای ارزیابی متقابل و ۲۰٪ برای تست (۱۳۹ نمونه). نتایج نشان می­دهندکه عملکرد روش ارائه شده از روش ترکیب شبکه عصبی با منطق فازی بهتر است ، اما روش شبکه عصبی با الگوریتم ژنتیک از روش ترکیبی نتایج بهتری بدست می­دهد.

نتیجه گیری: ساده­سازی فرایند تشخیص بیماری با تفکیک مفاهیم حوزه­ی پزشکی (مانند: علل، تأثیرات، علائم، آزمایش­ها) در سیستم­های مختلف بدن انسان مانند تنفسی، قلبی- عروقی از طریق ارتباط دهی بین علائم مشترک بیماری­ها امکان­پذیر می­شود. بنابراین، تشخیص متخصصین مختلف بطور موازی رخ می­دهد و مشاهدات آنلاین بر روی مفاهیم مشترک بین این سیستم­ها بطور خودکار در پایگاه داده به اشتراک گذاشته می­شود. این مسئله در سطح مفاهیم تشخیص، یک پایداری مشترک از عامل­های را در سیستم ایجاد می­کند.

مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت اطلاعات بهداشتی
دریافت: 1395/8/18 | پذیرش: 1395/12/14 | انتشار: 1395/12/17