چکیده
مقدمه: طی نیم قرن اخیر تمام شاخصهای مرگومیر دلالت بر کاهش سریع و مستمر مرگومیر در کشور دارند همراه با کاهش سطح مرگ و میر، گذار همه جانبهای از مرگ ومیر ناشی از بیماری های همهگیر و واگیردار و دیگر بیماریهای حاد و همچنین مرگ ومیر مادران و حول و حوش تولد به مرگ ومیر ناشی از بیماریهای مزمن مربوط به شیوه زندگی و سالخوردگی بوجود آمد.
روش بررسی: در این مطالعه، مراحل گذار اپیدمیولوژیک در کشور با تاکید بر مرحله سوم گذار، مورد بررسی قرار گرفته و نهایتا به پیش بینی روند آن در دهه های آینده پرداخته شده است.
یافتهها: نتایج نشان می دهد که حداقل در دو دهه اخیر کشور در مرحله سوم گذار اپیدمیولوژیک قرار داشته است زیرا سهم عمده ای از مرگ و میرها را بیماری های مزمن بویژه بیماری های قلبی عروقی تشکیل داشته است و امیدزندگی در بدو تولد به حدود 70 سال رسیده است. همچنین نشانه هایی از مرحله چهارم گذار در کشور طی سالهای اخیر مشاهده شده است زیرا با افزایش سهم بیماری های مزمن، میانگین سن مرگ و میر نیز افزایش قابل توجهی داشته است.
نتیجهگیری: پویایی گذار اپیدمیولوژیک و تغییرات علل مرگ و میر را باید با توجه به سایر مولفه های جمعیتی در نظر گرفت. کاهش سطح مرگ و میر، تغییرات مربوط به باروری و در نتیجه آن، تغییرات ساختار سنی از جمله عواملی است که بر گذار اپیدمیولوژیک در کشور تاثیر گذاشته و در سالهای اخیر نیز تاثیرگذار خواهد بود.
واژگان کلیدی: گذار اپیدمیولوژیک، امید زندگی در بدو تولد، علل مرگ و میر، پویایی جمعیت
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution 4.0 International License قابل بازنشر است. |