دوره 11، شماره 4 - ( 9-1401 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 306-297 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soltani S, Mouseli A, Mastaneh Z, Mubarakabadi A, Kamali S, Jafarnezhad A. Investigating the Factors Related to the Development of Children in Southern Iran. JCHR 2022; 11 (4) :297-306
سلطانی شیرین، موصلی علی، مستانه زهرا، مبارک ابادی ارزو، کمالی صغری، جعفرنژاد ابوبکر. بررسی عوامل مرتبط با رشد کودکان در جنوب ایران. مجله تحقیقات سلامت. 1401; 11 (4) :297-306

1- مرکز تحقیقات ارتقای سلامت، پژوهشکده بهداشت هرمزگان، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- مرکز تحقیقات ارتقای سلامت، پژوهشکده بهداشت هرمزگان، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
3- مرکز تحقیقات مراقبت مادر و کودک، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
4- گروه اپیدمیولوژی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، ajafarnejad0@gmail.com
زمینه و هدف: با توجه به اینکه تکامل جنبه های مختلف ذهنی شامل تغییرات جسمی، ذهنی، عاطفی و اجتماعی است. غربالگری وضعیت رشد کودکان می تواند از عوارض و اختلالات قابل توجه جلوگیری کند. بنابراین وضعیت رشد کودکان استان هرمزگان بر اساس پرسشنامه سنی و مراحل پرسشنامه سن و مراحل (ASQ) مورد بررسی قرار گرفت.
روش کار: این مطالعه یک مطالعه تحلیلی بود که به روش مقطعی در آذرماه 1376 در واحدهای بهداشتی درمانی استان هرمزگان انجام شد. بر اساس نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای، اسامی 2260 کودک 60 ماهه (3 تا 5 ساله) از طریق سامانه یکپارچه سلامت استخراج شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه سن و مراحل (ASQ) برای سنجش رشد کودکان در پنج حوزه ارتباطی، حرکات بزرگ، حرکات ظریف، حل مسئله و مهارت های فردی-اجتماعی بود. داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و آزمون‌های آماری ANOVA، مجذور کای، میانگین انحراف معیار و درصد فراوانی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (05/0>P).
یافته‌ها: میانگین سنی کودکان مورد مطالعه 3/2 ± 14/3 سال بود. از 2260 کودک، 1036 نفر (8/45%) دختر و 1224 نفر (2/54%) پسر بودند. از نظر ارتباطی 1.5% موارد، حرکات ظریف 2%، 4.5% حرکات بزرگ، 3% حل مسئله و مهارتهای فردی-اجتماعی، 4% کودکان غیرطبیعی بودند.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد که علیرغم رشد طبیعی در اکثر کودکان، تعدادی از کودکان حداقل در یک زمینه دارای اختلالات رشدی بودند. بنابراین، نیاز به برنامه‌هایی برای مقابله با عوامل خطر مرتبط و پیگیری مستمر از نظر توسعه این مناطق برای جلوگیری از عوارض آتی ضروری است.
واژه‌های کلیدی: رشد، کودک، ASQ، کودکان، ایران.

مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1401/4/20 | پذیرش: 1401/9/28 | انتشار: 1401/9/28