دوره 8، شماره 1 - ( Jan-Mar 1397 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 2-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hosseini M S, Shirdeli M, Hosseini S S. Detection of Vegetable Oils in Dairy Products Using the Polymerase Chain Reaction Technique. JCHR 2019; 8 (1) :1-2
URL: http://jhr.ssu.ac.ir/article-1-497-fa.html
حسینی مطهره السادات، شیردلی مهرنوش، حسینی محمدآبادی سعیده السادات. تشخیص روغن های گیاهی در فرآورده های لبنی با استفاده از تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز. مجله تحقیقات سلامت. 1397; 8 (1) :1-2

URL: http://jhr.ssu.ac.ir/article-1-497-fa.html


1- گروه ایمنی مواد غذایی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
2- گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی،کمیته تحقیقات دانشجویی،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران.
3- گروه میکروب شناسی پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
چکیده:   (34518 مشاهده)
شیر و فرآورده­های آن از هزاران سال پیش در ردیف مهمترین مواد غذایی تأمین کننده نیازهای بشری بوده­اند که علاوه بر داشتن ارزش غذایی فوق العاده، در پیشگیری از بسیاری از بیماری­ها نیز نقش بسزایی دارند(1). عمده­ترین گروه مصرف­کننده کودکان، زنان باردار و شیرده و سالمندان می­باشند(2). ارزش غذایی بالای شیر منجر به مصرف بالای آن در سراسر جهان شده است اما افزایش تقاضا این ماده غذایی را مستعد تقلبات کرده است(3). یکی ازشایع­ترین تقلبات، جایگزینی بخشی از چربی آن با چربی­های ارزانتر با منشاءگیاهی یا جانوری با قیمت پایین با هدف افزایش سودآوری محصولات می­باشد. به طور کلی چربی شیر متشکل از 98 درصد تری آسیل گلیسیرول، 2 درصد چربی­های دیگر از قبیل دی­آسیل گلیسرول، منو­آسیل گلیسیرول، اسیدهای چرب آزاد، فسفولیپید،کلسترول ویتامین­های محلول در چربی و اسیدهای چرب ضروری می­باشد. بنابراین ماده غذایی حاوی این جایگزینی نه تنها از نظر اقتصادی نوعی تقلب به شمار می آید بلکه ممکن است به نوعی، سلامت انسان را نیز تهدید نماید(3, 4). همچنین هر‌گونه افت در کیفیت شیر می‌تواند سلامت گروه‌های حساس مصرف کننده را به شدت تهدید نماید(5). اخیرا استفاده از روغن­های گیاهی به ویژه پالم در صنایع لبنی به یکی از نگرانی­های اصلی مصرف کنندگان تبدیل شده است که منجر به رواج مصرف فرآورده­های لبنی سنتی در بین مردم شده و از این راه سلامت مردم را به خطر می­اندازند(6).
شیر منبعی غنی از ترکیبات پروتئینی، قند، املاح و ویتامین­هاست و دارای میزان بالایی آب می­باشد به همین علت دارای پتانسیل بالایی جهت رشد باکتری­ها می­باشد و در صورت عدم رعایت موازین بهداشتی طی مراحل مختلف می­تواند عامل مهمی در ایجاد مسمومیت غذایی و ناراحتی های گوارشی محسوب گردد. لازم به ذکر است بسیاری از بیماری­های واگیردار از جمله: سل، تب مالت، تیفوئید، عفونت­های استرپتو­کوکی و ... از طریق شیر منتقل می­شوند(7, 8).
 گاها سرعت تقلبات مورد استفاده از سرعت علوم تجزیه کشف تقبات پیشی می­گیرند. به همین جهت استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز بعنوان استاندارد طلایی و یک آزمایش بسیار حساس و دقیق؛ می­تواند ابزار مفیدی برای تشخیص تقلبات و شناسایی منشا روغن­های وارد شده در محصولات لبنی باشد(9). بنابراین، پیشنهاد می­گردد برای جلوگیری از به خطر افتادن سلامت عمومی و برای حصول اطمینان مصرف کنندگان از صحیح بودن اطلاعات درج شده روی محصولات، انجام آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) بصورت معمول در دستور کار آزمایشگاههای کنترل کیفیت مواد غذایی  قرار گیرد.
     
مروری: نامه به سردبیر | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1397/11/9 | پذیرش: 1397/11/9 | انتشار: 1397/12/27

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY 4.0 | Journal of Community Health Research

Designed & Developed by : Yektaweb