دوره 6، شماره 4 - ( Oct-Dec 1396 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 239-229 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mojibian M, Jafari Nodoushan R, Shekari H, Salmani Z, Heydari M, Mahinpoor H. The Role of Human Resources Management in Risk and Safety Management of Patient (Case study: Dr. Mojibiyan Hospital, Yazd) . JCHR 2017; 6 (4) :229-239
مجیبیان مهدیه، جعفری ندوشن رضا، شکاری حمیده، سلمانی زهرا، حیدری ماجده، میهن پور حمیده. نقش مدیریت منابع انسانی در مدیریت ریسک و ایمنی بیمار (مطالعه موردی: بیمارستان دکتر مجیبیان یزد) . مجله تحقیقات سلامت. 1396; 6 (4) :229-239

1- ریاست بیمارستان دکتر مجیبیان، یزد، ایران
2- گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران ، jafarinodoushan@gmail.com
3- گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
4- سلامت شغلی بیمارستان دکتر مجیبیان، یزد، ایران
5- گروه بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
چکیده
مقدمه: کاهش احتمال ریسک در بیمارستان­ها در بهبـود کیفیت مراقبـت­هـای سـلامت امـری بسـیار مهـم و حیاتی است. این تحقیق با هدف شناسایی، تجزیه‌وتحلیل و اولویت‌بندی ریسک‌ها به‌ روش FMEA، ارائه راهکارهای کاهش یا کنترل خطرات شناسایی‌شده و بررسی بسترهای مؤثر برمدیریت ریسک انجام گرفت.
روش بررسی: تیم مدیریت ریسک بیمارستان مشتمل بر 10 نفر از افراد خبره، در بازه زمانی یک‌ساله ریسک­های موجود دربخش‏های مختلف درمانی بیمارستان را از طریق بازرسی، مشاهده و بررسی فرآیندها، عدم انطباق‌ها و مستندات و همچنین مشارکت کادر درمان باتجربه شناسایی نمودند و این ریسک‏ها در طبقه های مختلف قرار گرفتند و درنهایت نمره اولویت ریسک (RPN) با بهره‌گیری از نرم‌افزار Excel و فرمول مربوطه محاسبه گردید.
یافته ها: خطاهای مربوط به مراقبت‏های پرستاری از مهم­ترین فرآیندهای کاری پرستاران در بیمارستان شناسایی شد. از تعداد ریسک‏های شناسایی شده، 22 ریسک مقدار RPN بالاتر از ۱۵۰ را به خود اختصاص دادند که در اولویت اقدامات اصلاحی قرار گرفتند. بالاترین RPN متعلق به خطای عدم اجرای دستورالعمل تزریق خون (448) و بعد از آن فرآیند دارودهی- دوز اشتباه (336) بوده است.
نتیجه گیری: عمده اقدامات اصلاحی تدوین برنامه­های آموزشی، اتخاذ خط­مشی­ها و روش­های اجرایی و استقراربرنامه­های نظارتی و ارزیابی در جهت جاری­سازی مدیریت ریسک و همچنین کاهش و کنترل ریسک­ها در بیمارستان، به عنوان بخشی از وظایف مدیریت منابع انسانی، مطرح می­باشد.
واژه های کلیدی: مدیریت ریسک، خطای انسانی، بیمارستان، FMEA، منابع انسانی

مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای