دوره 7، شماره 2 - ( Apr- June 1397 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 73-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Haghighi M, Alizadeh F, Rezaei T, RezakhaniMoghaddam H, Sodaei Zenoozagh H, Mohammadpoorasl A. Environmental and Personal Factors Associated with Addiction Relapse in Referral patients to Marand Treatment Centers . JCHR 2018; 7 (2) :63-73
URL: http://jhr.ssu.ac.ir/article-1-400-fa.html
حقیقی مرتضی، علیزاده فریبا، رضائی طیبه، رضا خانی مقدم حامد، سودایی زنوزق حبیب الله، محمدپور اصل اصغر. عوامل محیطی و شخصی مرتبط با اعتیاد در بیماران مراجعه کننده به مراکز درمانی مرند. مجله تحقیقات سلامت. 1397; 7 (2) :63-73

URL: http://jhr.ssu.ac.ir/article-1-400-fa.html


1- مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی تبریز، مرکز تحقیقات مدیریت بهداشت و درمان و ارتقای ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
2- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری، دانشگاه آزاد اسلامی، مرند، ایران
3- گروه پرستاری، مرکز آموزش عالی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران ، tayebe.rezayi86@gmail.com
4- کمیته تحقیقات، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
5- مرکز بهداشت مرند، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
چکیده:   (6137 مشاهده)
مقدمه:
یکی از مسایلی که پدیده ی اعتیاد را پیچیده تر کرده است مسئله بازگشت به مواد بعد از ترک است چرا که حدود 80 درصد از معتادان در طی شش ماه اول مجددا به مصرف مواد روی می آورند. هدف این مطالعه تعیین عوامل موثر بر عود اعتیاد در معتادان مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد شهرستان مرند بود.
روش:
این پژوهش مطالعه ای مورد شاهدی بود که بر روی 306 نفر از بیماران معتاد شهرستان مرند انجام شد. روش نمونه گیری بصورت سرشماری بود بطوری که با مراجعه به کمپ های ترک اعتیاد، (153 نفر برای گروه مورد و 153 نفر برای گروه شاهد) وارد مطالعه شدند. بعد از تدوین پرسشنامه و تعیین روایی و پایایی، پرسشنامه ها در میان معتادان گروه مورد و گروه شاهد توزیع و در حضور پژوهشگر تکمیل گردیدند. در نهایت اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری -21 SPSS و با بهره گیری از آزمون های آماری مناسب (کای دو، t مستقل و آنوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها:
در این پژوهش تحصیلات بیشتر افراد مورد بررسی هم در گروه مورد و هم در گروه شاهد دیپلم و دیپلم به پایین بود (به ترتیب 2/90 و 8/90 درصد). و میانگین سنی در گروه شاهد 23/8±14/35سال و در گروه مورد 48/10±72/3۲ بود. در گروه مورد بیشتر افراد علت عود اعتیاد را اصرار خانواده (5/25 درصد موارد) و گروه شاهد بیشترین علت موفقیت در آخرین ترک را مشکلات اجتماعی ذکر کرده اند (9/22 درصد) .
از مجموع متغییرهای مورد سنجش، متغییرهای بعد خانوار، وضعیت اشتغال، سیگارکشیدن، مشاجرات خانوادگی، تاهل، امیدواری فرد و مشغولیت ذهنی نسبت به مصرف مواد،بین دوگروه مورد و شاهد اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد.
 نتیجه گیری:
برای پیشگیری و درمان اعتیاد صرفا سم زدایی در کانون های ترک اعتیاد کافی نبوده و برای پیشگیری و کاهش از عود اعتیاد برنامه ریزی و انجام مداخلات بر پایه عوامل خطر اصلی شناخته شده (مانند وضعیت اشتغال، سیگارکشیدن، مشاجرات خانوادگی، تاهل، امیدواری فرد و ...) لازم به نظر می رسد.
 
     
مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1396/9/12 | پذیرش: 1396/11/28 | انتشار: 1397/1/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY 4.0 | Journal of Community Health Research

Designed & Developed by : Yektaweb