دوره 6، شماره 2 - ( Apr-June 1395 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 92-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kolahdouzi M, Halvani G H, Nazaripour Abdehgah E, Rostami Aghdam shendi M, Yazdani aval M. Use of Failure Mode and Effects Analysis in Improving Safety: A case Study in An Oil Company . JCHR 2017; 6 (2) :85-92
URL: http://jhr.ssu.ac.ir/article-1-346-fa.html
کلاهدوزی ملیحه، حلوانی غلام حسین، نظری پور عبدگاه ابراهیم، رستمی اقدم شندی مریم، یزدانی اول محسن. استفاده از روش تجزیه تحلیل حالات خطر و اثرات ناشی از آن در بهبود ایمنی یک کارخانه روغن خوراکی ، یک مطالعه موردی در ایران . مجله تحقیقات سلامت. 1395; 6 (2) :85-92

URL: http://jhr.ssu.ac.ir/article-1-346-fa.html


1- کارشناس ارشد بهداشت حرفه ای آ دانشکده بهداشت ، دانشگاه شهید صدوقی یزد
2- استاد داشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
3- کارشناس ارشد بهداشت حرفه ای ،دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد ،
4- کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای ، گروه بهداشت حرفه ای، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران ، ایران
5- دانشجوی دکترای تخصصی (phd) بهداشت حرفه ای ، دانشکده بهداشت ، دانشگاه علوم پزشکی همدان ، همدان ، ایران ، yazdani.aval@gmail.com
چکیده:   (6992 مشاهده)

مقدمه:FMEA  در واقع نوعی روش آنالیز ریسک خطاهای بالقوه است که می تواند برای شناخت سیستماتیک نقص های قطعات و اجزای یک ماشین و یا نقص های یک فرایند تولیدی که شامل چند ماشین است بکار بسته شود و با تدابیر اقدامات کنترلی می توان ریسک های موجود را کاهش داده و ایمنی سیستم را بهبود بخشید . هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه ی سطح ریسک قبل و بعد از اجرای اقدامات کنترلی در یکی از کارخانه ها ی روغن خوراکی است..

روش بررسی: مطالعه ای مقطعی حاضر درسال 95 در یک کارخانه ی روغن خوراکی تهران و بر روی دستگاه های موجود در 5 سالن  مانند پرس، دیگ بخار ، دستگاه جوش و غیره انجام گرفت.پس از ارزیابی اولیه توسط تیم کارشناسی و محاسبه نمره اولویت خطر(RPN:Risk Priority Number) برای تک تک فعالیت ها  ، راهکارهای اصلاحی اجرا ، و پارامترهای خطر قبل و بعد اقدامات کنترلی مورد مقایسه قرار گرفت . نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS.23  مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت .

یافته ها: نتایج نشان داد که بیشترین احتمال خطر مربوط به واحد تاسیسات بوده که میانگین احتمال خطر در این واحد قبل از اجرای اقدامات کنترلی و پس از آن به ترتیب ( 5/4 و 25/3 )می باشد .بیشترین شدت خطر نیز  مربوط به واحد ابزارسازی بوده که  میانگین شدت خطر قبل از مداخله در این واحد و پس از آن به ترتیب ( 75/4 و3) به دست آمد .آزمون همگنی توزیع حاشیه ای نشان داد که در این مطالعه اقدامات کنترلی تاثیر مثبت داشته است (p value <0.001). .در واحد ابزارسازی، خنثی سازی و تاسیسات بینRPN  قبل و بعد به ترتیب تفاوت معناداری در سطح  1/0 وجود داشت  و p value آنها به ترتیب 0.066 و   0.042و   0.068بوده است. همچنین در واحد قوطی سازی و پرکنی بین RPN  قبل و بعد به ترتیب تفاوت معناداری در سطح  05/0 مشاهده گردید (p value <.001). مدل اندازه های مکرر نشان داد که بین  متوسط RPN کل ،قبل و بعد از مداخله، تفاوت معناداری در سطح معناداری 0.05 وجود دارد.(p value <0.001)

بحث و نتیجه گیری: در این مطالعه با توجه به بالا بودن عدد ریسک اولیه  در برخی سالن ها مانند واحد ابزارسازی و پرکنی که با استفاده از  اجرای اقدامات کنترلی به سطح قابل قبول رسید  که نشان دهنده  کارایی روش FMEA  در ارزیابی خطرات می باشد.

واژه‌های کلیدی: ارزیابی ریسک، صنعت روغن خوراکی، FMEA، RPN
     
مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای
دریافت: 1395/10/12 | پذیرش: 1396/3/2 | انتشار: 1396/3/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY 4.0 | Journal of Community Health Research

Designed & Developed by : Yektaweb