دوره 7، شماره 4 - ( Oct-Dec 1397 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 230-222 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ravati S, Farid M. The Health Literacy of Adults in Alborz Province in Iran. JCHR 2018; 7 (4) :222-230
رواتی صدیقه، فرید ملیحه. سواد سلامت بالغین استان البرز در ایران. مجله تحقیقات سلامت. 1397; 7 (4) :222-230

1- معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج، ایران
2- مرکز تحقیقات بیماری های غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی البرز، کرج ، ایران ، malihefarid@yahoo.com
مقدمه: سواد سلامت توانایی فرد برای به دست آوردن، تفسیر و درک اطلاعات  پایه خدمات سلامت و استفاده از آن ها می باشد. سواد سلامت یک پیشگویی کننده قوی سلامت است. سطح پایین آن در ارتباط با مشکلات سلامتی افراد و جامعه و نیز هزینه های اقتصادی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین سطح سواد سلامت ساکنین استان البرز با توجه به عوامل سوشیو- دموگرافیک در سال 1394 انجام شده است.
روش ها:  این مطالعه یک مطالعه مقطعی است که در آن 465 نفر افراد 18 تا 60 ساله ساکن استان البرز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی دو مرحله ای (طبقه بندی و خوشه ای) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این مطالعه، پرسشنامه سواد سلامت ایرانیان (IHLQ) و پرسشنامه اطلاعات سوشیو - دموگرافیک جهت جمع آوری اطلاعات مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و نیز  آزمون های تی تست، من ویتنی و آزمون همبستگی اسپیرمن با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان (08/11) 58/36 سال بود و 2/68 درصد آنها زن بودند. 4/22درصد افراد سطح کافی،3/44 درصد سطح متوسط ​​و 3/33درصد سطح پایین سواد سلامت را داشتند. سواد سلامت در تمام ابعاد IHLQ  به جز توانمندسازی فردی و توانمندسازی اجتماعی متوسط ​​بود. دسترسی افراد به اطلاعات سلامتی نیز متوسط ​​بود. آزمون تی تست  نشان داد که نمره سواد سلامت در افراد با سطح تحصیلات دیپلم و بالاتر (000 / p= ) ، در افراد فارس (008/0 p= ) و در افراد بیکار (006/0 p= ) بیشتر و معنی دار بوده است.
نتیجه گیری: سطح بالای سواد سلامت ناکافی (متوسط ​​و پایین) برابر با  6/77 درصد در جمعیت استان البرز بایستی در سیاست های نظام سلامت جهت به کارگیری یک استراتژی موثر برای ارتقای سواد سلامت و در نتیجه بهبود وضعیت سلامت با در نظر گرفتن عوامل سوشیو- دموگرافیک مؤثر بر هر بعد سواد سلامت، مورد توجه قرار گیرد.

مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1397/3/28 | پذیرش: 1397/10/10 | انتشار: 1397/10/10