دوره 7، شماره 2 - ( Apr- June 1397 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 84-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vaezi A, Lotfi M H, Shaker M. The Effect of Implementation of Elderly Respect Training Program in Families on Elder Abuse in Yazd. JCHR 2018; 7 (2) :74-84
واعظی علی اکبر، لطفی محمدحسن، شاکر مریم. بررسی تاثیر اجرای برنامه آمورش تکریم سالمندان درخانواده ها بر میزان سوء رفتار نسبت به سالمندان شهر یزد در سال 1395. مجله تحقیقات سلامت. 1397; 7 (2) :74-84

1- گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت پرستاری و مامایی بهداشت خانواده، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، ایران
2- گروه اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3- دانشگاه بین المللی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، ایران
مقدمه : سالمندان از جمله گروههای آسیب پذیر درجامعه می باشند و پدیده سالمند آزاری از جمله چالش های مطرح درحیطه مراقبت و حمایت از سالمندان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه تکریم سالمندان در خانوادهها بر میزان سوءرفتار نسبت به سالمندان شهر یزد درسال 1395 به انجام رسید.
روش : مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی از نوع Field Trial بود که بر روی 80 نفر از سالمندان بالای 65 سال که تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر یزد بودند در دو گروه مداخله (n=40) و غیرمداخله (n=40) انجام گرفت. از سالمندان منتخب طی دعوتنامه تلفنی توسط پژوهشگر یا مراقبین سلامت جهت مراجعه به مرکز و تکمیل پرسشنامه دعوت بعمل آمد. سپس پرسشگر پس از معرفی خود و توضیح در مورد هدف از انجام این پژوهش،  پرسشنامه را تکمیل نمود. ابزار جمع آوری اطلاعات؛ مقیاس سوء رفتار در سالمندان شامل 49 عبارت در هشت زیر مقیاس غفلت مراقبتی، سوء رفتار روانشناختی، سوء رفتار جسمی، سوء رفتار مالی، سلب اختیار، طرد شدگی، غفلت مالی و عاطفی بود.
در مرحله بعد از خانواده سالمندان گروه مداخله بصورت تلفنی جهت شرکت در برنامه آموزشی دعوت بعمل آمد، پروتکل برنامه آموزشی شامل انواع سوءرفتار با سالمند، اهمیت تکریم سالمندان درخانواده و جامعه، نقش خانواده ها درحمایت و حفاظت فرد سالمند  بود . یک ماه پس از پایان دوره آموزشی جهت خانواده ها، مجدداً از سالمندان مورد مطالعه دعوت بعمل آمد و پرسشنامه مذکور جهت سالمندان گروه مداخله تکمیل شد تا تأثیر اجرای برنامه آموزش تکریم سالمندان ارزیابی گردد. برای گروه غیرمداخله نیز همزمان با گروه مداخله پرسشنامه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های تی مستقل و کای دو استفاده شد.
یافته ها : بررسی میانگین ابعاد سوءرفتار در بین سالمندان نشان داد درگروه مداخله نشان داد، اختلاف معنی داری بین نمرات قبل و بعد از مداخله وجود دارد (05/0>P). بیشترین میزان سوءرفتار نیز در بعد غفلت عاطفی( قبل: 5/42، بعد: 5/2) وکمترین سوءرفتار در بعد طردشدگی (قبل: 87/1، بعد: 5/2) مشاهده شد. بیشترین اثر بخشی در بعد غفلت عاطفی و کمترین اثر بخشی در بعد طرد شدگی مشاهده شد. در گروه غیر مداخله اختلاف معنی داری قبل و بعد از مداخله مشاهده نشد(05/0<P). بیشترین میزان سوء رفتار نیز در بعد غفلت عاطفی و کمترین سوء رفتار در بعد طرد شدگی مشاهده شد.
نتیجه گیری: یافته های پژوهش مؤید اثر بخشی اجرای برنامه تکریم سالمندان بر کاهش سوءرفتار بود. بنابراین،پیشنهاد می شود مداخله برنامه تکریم سالمندان در حوزه سالمندی آموزش داده شود و درصورت مشاهده موارد سالمندآزاری از آن بهره گرفته شود. همچنین شفاف سازی این پدیده از جنبه های مختلف آن را باید از اولویتهای اساسی در این خصوص به شمار آورد.

مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت حرفه ای
دریافت: 1397/3/5 | پذیرش: 1397/3/5 | انتشار: 1397/3/5