دوره 8، شماره 4 - ( 8-1398 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 237-244 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rakhshanderou S, Ghaffari M, pooresmaeilidorosteh A. Determinants of Preparing Healthy Breakfast and Snacks for School Children by Mothers. JCHR. 2019; 8 (4) :237-244
URL: http://jhr.ssu.ac.ir/article-1-513-fa.html
رخشاندرو سکینه، جعفری محتشم، پوراسماعیل آمنه. تهیه صبحانه و میان وعده سالم برای کودکان مدرسه ای توسط مادران. مجله تحقیقات سلامت. 1398; 8 (4) :237-244

URL: http://jhr.ssu.ac.ir/article-1-513-fa.html


1- 1.مرکز تحقیقات کنترل مخاطرات زیست محیطی و شغلی ، دانشکده بهداشت و ایمنی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، تهران ، ایران
2- 2.گروه بهداشت عمومی ، دانشکده بهداشت و ایمنی ، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، تهران ، ایران ، am.pooresmaeili@gmail.com
چکیده:   (1476 مشاهده)
زمینه:
صبحانه ناسالم و مصرف روزافزون میان وعده های کم ارزش در میان دانش آموزان با پیامدهای منفی سلامت همراه است و با بروز بیماری های مزمن در بزرگسالی ارتباط دارد. هدف از این مطالعه شناسایی تعیین کننده های تهیه صبحانه و میان وعده سالم برای کودکان مدرسه ای در مادران شهر اسلامشهر می باشد.
روش ها
320 دانش آموز پسر و دختر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و از مادران آنها برای شرکت در مطالعه دعوت به عمل آمد. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که شامل مشخصات دموگرافیک، سؤالات مربوط به آگاهی، نگرش، فواید درک شده، موانع درک شده و رفتار بود، گردآوری شد. روایی پرسشنامه به دو روش روایی صوری و محتوایی سنجیده شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه مذکور نیز از روش های آزمون–باز آزمون و همسانی درونی استفاده شد. ضریب همبستگی درون طبقه ای  73/0 و ضریب آلفای کرونباخ نیز (84/0=α) بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS16  و آزمون های همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد.
یافته ها
نتایج حاصل از این بررسی نشان داد از میان متغیرهای (آگاهی، نگرش، فواید درک شده و موانع درک شده)، آگاهی ,B=0.40)001/0P<) و موانع درک شده,B=0.33) 001/0P<) پیش بینی کننده های مثبت و قوی تهیه صبحانه و میان وعده های سالم در مادران بودند. در مجموع 28% واریانس مرتبط با رفتار مادران در خصوص تهیه صبحانه و میان وعده سالم را آگاهی و موانع درک شده پیش بینی می کنند.
نتیجه گیری
در طراحی مداخلات تغذیه ای جهت تهیه صبحانه و میان وعده سالم در مادران دانش آموزان بهتر است بر استراتژی های افزایش آگاهی و کاهش موانع درک شده تاکید شود.
 
متن کامل [PDF 632 kb]   (334 دریافت)    
مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: آموزش بهداشت
دریافت: 1397/12/24 | پذیرش: 1398/10/8 | انتشار: 1398/10/8

فهرست منابع
1. The Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO's role in nutrition. Available from: http:// www. fao.org/nutrition/en/.
2. World Health Organization. Malnutrition. 2015. Available from: http: //www.emro.who. in/health- topics/ malnutrition/ index.html.
3. The Food and Agriculture Organization of the United Nations. Zambian Basic Education Course, Nutrition education, Supplementary Material. Available from: http://www.Fao.Org/docrep.
4. Healthy Eating Made Easier. Parents Get Straight A's With a Healthy Breakfast. Available from: http://www.healthyeating.org/Healthy-Kids.
5. The Food and Agriculture Organization. Feeding school-age children and youth. Available from: http://www.fao. org/ search/en.
6. Healthy Eating Made Easier. Kid-Friendly Healthy Breakfast Recipes. Available from: http://www. healthyeating. org/ Healthy-Kids.
7. Booth M, Okely AD, Denney-Wilson E, et al. NSW schools physical activity and nutrition survey (SPANS) 2004: Summary report. Sydney: NSW Department of Health. 2006.
8. Gavin M. Breakfast Basics. Kids Health Web Site. 2015. Available from: http://kidshealth.org/parent/ homework/school food/breakfast.html.
9. Ghaffari M, Rakhshanderou S, Esmaealzadeh A. Study of breakfast consumption patterns and its related with obesity among guidance schools students. Research Project of Isfahan University of Medical Sciences. 2013. [Persian].
10. Crepinsek M, Nancy R. Maternal Employment and Children's Nutrition. Burstein: 2004. Available from: https:// www.ers.usda.gov/webdocs/publications/43492/40114_efan04006-1.pdf?v=41527
11. Senanayake MP, Parakramadasa HM. Survey of breakfast practices of 4-12 year old children. Sri Lanka Journal of Child Health. 2008; 37(4): 112-117. [DOI:10.4038/sljch.v37i4.301]
12. Sahingoz SA. The Education about Breakfast and its Importance Given to Child-to-Mother in Turkey. Pakistan Journal of Nutrition. 2009; 8(4): 419-24. [DOI:10.3923/pjn.2009.419.424]
13. Herman A, Malhotra K, Wright G, et al. A qualitative study of the aspirations and challenges of low-income mothers in feeding their preschool-aged children. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity. 2012; 9(1): 132. [DOI:10.1186/1479-5868-9-132]
14. Kate A, Joanna K, Currie C. Family structure and breakfast consumption of 11-15 year old boys and girls in Scotland, 1994-2010: a repeated cross-sectional study. BMC public health. 2012; 12 (1): 228. [DOI:10.1186/1471-2458-12-228]
15. Dlvryan D. Khosravi M, Abbasids M, et al. The nutritional status of adolescent girls in the city. (2016) [Persian].
16. Van der Horst K, Oenema A, Ferreira I, et al. A Systematic Review of Environmental Correlates of Obesity-Related Dietary Behaviors in Youth. Health education research. 2006; 22 (2): 203-26. [DOI:10.1093/her/cyl069]
17. Karimi-Shahanjarini A, Omidvar N, Bazargan M, et al. Iranian Female Adolescent's Views on Unhealthy Snacks Consumption: A Qualitative Study. Iranian Journal of Public Health. 2010; 39(3): 92- 01. [Persian].
18. Karimi-Shahanjarini A, Rashidian A, Majdzadeh R, et al. Parental Control and Junk-Food Consumption: A Mediating and Moderating Effect Analysis. Journal of Applied Social Psychology. 2012; 42(5): 1241-65. [Persian]. [DOI:10.1111/j.1559-1816.2011.00885.x]
19. Salimi N, Karimi-Shahanjarini A, Roshanaei G. Regular Breakfast Consumption and its Predictors Based on the Social Cognitive Theory in Female Students of Hamadan University of Medical Sciences. journal of Education and Community Health. 2014; 1(3):20-27. [Persian]. [DOI:10.20286/jech-010351]
20. Karimi-Shahanjarini A, Sharifi M, Bashirian S, et al. Determinants of Healthy Snacks Choice by Mothers of 1-5 years old children in Hamadan Based on Social Cognitive Theory (SCT). Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2015; 9(4):19-26. [Persian].
21. Alimoradi F, Barikani A, Mohammadpoor A, et al. Study of Not Eating Breakfast and Some Related Demographic Factors in 14-18 Years Old Adolescents of Sanandaj in 2013. Journal of Neyshabur University of Medical Sciences. 2015; 2 (5):57-64. [Persian].
22. Khodaveisi M, Omidi A, Farokhi S, et al. Dietary behavior status and its predictors based on the pender's health promotion model constructs among overweight women referred to Fatemieh hospital clinics in Hamedan. Journal of Nursing Education. 2016; 5(2):31-9. [Persian].
23. Vereecken K, Maes L. Young children's dietary habits and associations with the mothers' nutritional knowledge and attitudes. Appetite.2010; 54 (1):44-51. [DOI:10.1016/j.appet.2009.09.005]
24. Principles and Practice of Health Promotion: Health Promotion Models and Theories. Health knowledge Web Site. Available from: https://www.healthknowledge.org.uk/public-health-textbook/disease-causation-diagnostic/2h-principles-health-promotion/prevention-paradox
25. Jalily M, Barati M, Bashirian S, et al. Using Social Cognitive Theory to Determine Factors Predicting Nutritional Behaviors in Pregnant Women Visiting Health Centers in Tabriz, Iran. journal of Education and Community Health. 2015; 1(4): 11-21. [Persian]. [DOI:10.20286/jech-010411]
26. Sethi RK, Padhy S, Raju DV. Knowledge, attitude and practices regarding complementary feeding among mothers of children 6 to 24 months of age in Konaseema region. International Journal of Contemporary Pediatrics. 2017; 4(2): 394-8. [DOI:10.18203/2349-3291.ijcp20170451]
27. Glanz T K. Rimer BAT viswanth K. Health behavior and health eduction theory research and practice.4th ed.san Francisco: Jossy; Bass.2008; 12-71.
28. Beshara M, Hutchinson A, Wilson C. Preparing meals under time stress. The experience of working mothers. Elsevier. 2010; 55(3): 695-700. [DOI:10.1016/j.appet.2010.10.003]
29. Rezakhani H, Soheili Azad A, Razaghi M, et al. Pattern of Breakfast and Snack Consumption and Their Effective Factors among Primary School Students, Qazvin. Journal of Health. 2012; 2(4): 57-63. [Persian].
30. Smith T, Dunton G, Pinard C, et al. Factors influencing food preparation behaviours: findings from focus groups with Mexican-American mothers in southern California. Public health nutrition. 2016; 19(5): 841-850. [DOI:10.1017/S1368980015001949]
31. Van Kleef E, Vingerhoeds MH, Vrijhof M, et al. Breakfast barriers and opportunities for children living in a Dutch disadvantaged neighbourhood. 2016; 107: 372-82. [DOI:10.1016/j.appet.2016.08.109]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تحقیقات سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Journal of Community Health Research

Designed & Developed by : Yektaweb