دوره 7، شماره 2 - ( Apr- June 1397 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 118-112 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


1- مرکز تحقیقات آزمایشگاه مواد غذایی و دارویی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
2- گروه شیمی مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران ، feizy.j@gmail.com
چکیده:   (8887 مشاهده)
مقدمه: فراوانی آفلاتوکسین­ها در 32 نمونه بادام زمینی سرخ شده بو داده با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به ستون کرومولیت تعیین شد. تمام نمونه­ها از فروشگاه­ها و بازارهای محلی در استان خراسان رضوی خریداری شده است.
روش: روش بر اساس استخراج نمونه­ها با محلول متانول: هگزان (25:75 حجمی/حجمی) بود. اندازه­گیری بر پایه مشتق­سازی آفلاتوکسین­ها با کبراسل و استفاده از آشکارساز فلورسانس به ترتیب در طول موج­های تحریک و تهییج 365 و 435 نانومتر بود.
یافته ها: میانگین سطح آفلاتوکسین­های  B1­، B2، G1،G2  و کل آفلاتوکسین­ها به ترتیب به ترتیب 17/57، 56/2، 51/12، 42/1 و 16/85 نانوگرم بر گرم بود. آفلاتوکسین B1 در 12 نمونه (5/37 درصد) با میانگین 32/90 ± 17/57 نانوگرم بر گرم و حداکثر مقدار 61/243 نانوگرم بر گرم تشخیص داده شد. غلظت آفلاتوکسین B1 در 7 نمونه از حداکثر حد مجاز پذیرفته شده توسط استاندارد ملی ایران (5 نانوگرم بر گرم) تجاوز کرد. میزان آفلاتوکسین کل در هفت نمونه (8/21%) از نمونه­های بادام زمینی، از حداکثر حد مجاز توسط کدکس و ایران (15 نانوگرم بر گرم) بیشتر بود.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، برای کنترل سطح افلاتوکسین در نمونه­های بادام زمینی در استان خراسان رضوی، تلاش بیشتری لازم است. این بررسی اطلاعات ارزشمندی را در مورد آلودگی آفلاتوکسین در محصولات بادام زمینی که در ایران عرضه می­شود نیز ارائه می­دهد.
     
مروری: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/12/11 | پذیرش: 1397/2/17 | انتشار: 1397/2/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution 4.0 International License قابل بازنشر است.