دوره 6، شماره 3 - ( July-Sep 1396 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 149-141 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zareipour M, Ghelichi Ghojogh M, Mahdi-akhgar M, Alinejad M, Akbari S. The Quality of Life in Relationship with Glycemic Control in People with Type2 Diabetes. JCHR 2017; 6 (3) :141-149
زارعی پور مرادعلی، قلیچی قوجوق موسی، مهدی اخگر معصومه، علی نژاد مهین، اکبری سلیمان. بررسی کیفیت زندگی و ارتباط آن با کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2. مجله تحقیقات سلامت. 1396; 6 (3) :141-149

1- گروه آموزشی بهداشت و ارتقاء سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی ، یزد، ایران
2- پژوهشگران جوان و باشگاه نخبگان، شعبه زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
3- مرکز تحقیقات جامع تومور، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، ، ارومیه
4- مرکز بهداشت ارومیه، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
5- واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، ایران ، dalga2003@yahoo.com

چکیده:
مقدمه: دیابت بیماری پیچیده و مزمنی است که بر کیفیت زندگی بیمار اثر میگذارد. پژوهش‌های متعدی نشان داده‌اند کیفیت زندگی در افراد دیابتی نسبت به افراد غیر دیابتی کمتر می باشد، اما در کمتر پژوهشی به بررسی ارتباط کیفیت زندگی و کنترل قند خون در این افراد پرداخته شده است پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی و ارتباط آن با کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفت.
مواد وروش کار: مطالعه از نوع مقطعی (توصیفی تحلیلی ) می باشد که 250نفر بیمار دیابتی نوع 2 مراکز بهداشتی درمانی روستایی انتخاب شدند. متغیرهای دموگرافیک و اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد 36 SF  گردآوری شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آماری تی مستقل، آنالیزواریانس و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS v.21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج: میانگین نمره کلی کیفیت زندگی افراد مورد مطالعه 6/19±3/58 می باشد و مردان در کلیه ابعاد کیفیت زندگی از نمره بالاتری نسبت به زنان برخوردار بودند. بین ابعاد جسمی ، روانی و کیفیت زندگی با HbA1C رابطه معنی دار آماری وجود نداشت. ولی بین سطح تحصیلات و وضعیت تاهل با کیفیت زندگی و ابعاد آن ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد(p>0.05).
بحث و نتیجه گیری:
با توجه به نتایج مطالعه بیماران در ابعاد جسمی، روانی و کیفیت زندگی دارای وضعیت نامطلوبی بودند توصیه می شود، مسئولین  برنامه ریزی درجهت اتخاذ تدابیر پرستاری به منظور پیشگیری و یا کنترل عوارض انجام داده  و برنامه هایی با محتوای ارائه خدمات مشاوره ای ، بهبود خدمات پزشکی و بهداشتی ، افزایش مشارکت اجتماعی و اجرای برنامه های خود مراقبتی اتخاذ نمایند که در ارتقای سطح کیفیت زندگی بیماران تاثیر گذار باشد.

مروری: پژوهشي |
دریافت: 1396/6/26 | پذیرش: 1396/6/26 | انتشار: 1396/6/26